νανι

Ύπνος: 5 λόγοι για να κοιμάστε περισσότερο!

Συντάκτης: Mediatime News

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης,

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής και την άσκηση.

Αν και οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι περισσότεροι ενήλικες απαιτούν από 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ωστόσο, έως και το 35% των ενηλίκων  δεν κοιμούνται αρκετά.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα και να προστατεύετε τον ύπνο σας σε καθημερινή βάση.

1. Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τον σύντομο ύπνο – που ορίζεται ως ύπνος λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα – με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Στην πραγματικότητα, μία έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα είχαν 41% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Εν τω μεταξύ, ο περισσότερος ύπνος δεν αύξανε τον κίνδυνο!

Η επίδραση του ύπνου στην αύξηση βάρους πιστεύεται ότι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες , συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και του κινήτρου για άσκηση.

Για παράδειγμα, η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης και μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε πείνα ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να τρώμε υπερβολικά (7Αξιόπιστη πηγή).

 

2. Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η γνώση, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η απόδοση επηρεάζονται αρνητικά από τη στέρηση ύπνου.

Μια συγκεκριμένη μελέτη για καταπονημένους γιατρούς παρέχει ένα καλό παράδειγμα. Διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί με μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο είχαν 54%, 96% και 97% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κλινικά σημαντικά ιατρικά λάθη.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες .

Τέλος, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ενισχύει την απόδοση της μνήμης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

3. Μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση

Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αθλητική απόδοση .

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να ενισχύσει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, τον χρόνο αντίδρασης, τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να μειώσει το κίνητρό σας για άσκηση.

Έτσι, ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να ανεβείτε την απόδοσή σας στο επόμενο επίπεδο.

4. Μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας

Η χαμηλή ποιότητα και η χαμηλή διάρκεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Μια άλλη ανάλυση διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με 7 ώρες ύπνου, κάθε μείωση του ύπνου κατά 1 ώρα συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, ο σύντομος ύπνος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εκείνους με αποφρακτική άπνοια ύπνου – μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που κοιμόντουσαν 7 ώρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο υπερβολικός ύπνος στους ενήλικες – περισσότερες από 9 ώρες – αποδείχθηκε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης

 

5. Επηρεάζει το μεταβολισμό του σακχάρου και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Ο σύντομος ύπνος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αντίστασης στην ινσουλίνη. Δηλαδή όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ορμόνη ινσουλίνη.

Στην πραγματικότητα, ο πολύ σύντομος ύπνος λιγότερο από 5 ώρες και ο σύντομος ύπνος λιγότερο από 6 ώρες αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 48% και 18%, αντίστοιχα.

Θεωρείται ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές. Για παράδειγμα  μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένη φλεγμονή και αλλαγές στην ορμόνη της πείνας. Επίσης  και αλλαγές συμπεριφοράς όπως κακή λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής – όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο διαβήτη.

Exit mobile version