Τσικνοπέμπτη: Τι να φάτε για να μην ξεφύγετε!
Επικαιρότητα
Στις 24 Φεβρουαρίου είναι Τσικνοπέμπτη. Ωστόσο αν φοβάστε ότι θα ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας, κάντε τα παρακάτω. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες δεν έχετεΣτις 24 Φεβρουαρίου είναι Τσικνοπέμπτη. Ωστόσο αν φοβάστε ότι θα ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας, κάντε τα παρακάτω.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!
Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης, κατά την ελληνική παράδοση, είναι η ημέρα που ο ελληνικός λαός απολαμβάνει μεγάλη ποσότητα κρέατος, είναι κοινώς η ημέρα κραιπάλης λίγο πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής! Τι πρέπει, όμως, να φάμε για να μην ξεφύγουμε τελείως από το πρόγραμμα και για να μη δούμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει κατακόρυφα; Για να μη χαλάσουμε, λοιπόν, την παράδοση, σας προτείνω τα εξής:
Το κρέας που θα επιλέξετε να καταναλώσετε να είναι με όσο λιγότερα λιπαρά γίνεται, για παράδειγμα παϊδάκια κοτόπουλου. Επίσης, μέρη του ζώου όπως ο λαιμός να αποφεύγονται. Εάν φάτε χοιρινό, αφαιρέστε το πλαϊνό ορατό λίπος και αν φάτε κοτόπουλο την πέτσα. Εάν, πάλι, φάτε λουκάνικο, επιλέξτε κοτόπουλου ή χοιρινού ή γαλοπούλας. Αποφύγετε το αρνί ήτο κατσίκι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, λίπος και θερμίδες. Φροντίστε η ποσότητα του κρέατος γενικότερα να μην ξεπερνά κατά πολύ την καθημερινή κατανάλωση.
Ξεκινήστε με σαλάτα. Η σαλάτα θα σας προκαλέσει κορεσμό, δηλαδή θα χορτάσετε πιο εύκολα. Μια καλή συμβουλή είναι να τρώτε αρχικά σαλάτα ώστε να φάτε αργότερα μικρότερη ποσότητα απ’ όσο τρώγατε. Δεν πρέπει να είστε νηστικοί όλη την ημέρα. Είναι λάθος να μην τρέφεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα ώστε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα το βράδυ. Περίπου δύο με τρεις ώρες πριν ξεκινήσει το φαγοπότι, μπορείτε να φάτε μερικούς ξηρούς καρπούς με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι. Πιείτε πολύ νερό και χυμούς. Έτσι θα αποφύγετε αναψυκτικά και αλκοόλ, που Θα σας προσθέσουν παραπάνω θερμίδες. Από αλκοόλ να προτιμήσετε μπίρα, κόκκινο ή λευκό κρασί.
Σαν συνοδευτικό επιλέξτε ρύζι ή ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου και όχι τηγανητές. Επίσης, καλύτερη επιλογή, σε σχέση με τη ρώσικη, είναι το τζατζίκι. Ελληνικό, παραδοσιακό και από αγνό γιαουρτάκι!
Τα ορεκτικά να είναι κυρίως λαχανικά, όπως ψητά μανιτάρια ή ψητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες, αλλιώς πιπεριές Φλωρίνης. Προσοχή στο αλάτι. Το αλάτι ευθύνεται για μεγάλο μέρος της κατακράτησης υγρών στο σώμα μας.
Επίσης ρίξτε μία ματιά στο MasterChef του Star να πάρετε και καμιά ιδέα με βρώσιμα λουλουδάκια που σίγουρα δεν παχαίνουν!